Zilver Gehalte

Zilver Gehalte

Keurtekens Nederland

Zilver Keurmerken

Zilveren sieraden moeten vanaf 8,0 gram zijn voorzien van een keurmerk.
Dit wordt gemeten in drie gehaltes.

- In 1e gehalte Zilveren sieraden staat stempel '925' als keurmerk. De stempel staat in een zwaardje gesymboliseerd. Dit wordt ook wel Sterling Zilver genoemd. 

- In 2e gehalte Zilveren sieraden staat stempel '835' als keurmerk. De stempel staat ook in een zwaardje gesymboliseerd.

- In 3e gehalte Zilveren sieraden staat stempel '800' als keurmerk. De stempel staat in een achthoek gesymboliseerd.

Uitleg legeringen van zilver

Er bestaan 3 zilvergehalten volgens de Nederlandse waarborg. Het eerste, tweede en derde gehalte zilver.
Hieronder staat uitgelegd wat de exacte legering is van elke gehalte.

Het eerste gehalte zilver
Het eerste gehalte zilver wordt ook wel sterling zilver genoemd. Het bestaat voor 925 delen (92,5%) uit puur zilver en voor 75 delen (7,5%) uit koper. Dit is het meest gangbare zilvergehalte voor sieraden. Dit komt door de mooie witte kleur en de goede bewerkbaarheid. In Engeland wordt het eerste gehalte zilver ook wel Standard Silver genoemd. Internationaal noemt men dit Sterling Silver. Dit zilvergehalte wordt gestempeld met een .925 keurmerk.

Een grappig feitje is dat edelsmeden in Peru niet met .925 zilver werkt, maar met .950 zilver. Deze legering heeft een nog mooiere en wittere glans dan .925 zilver. Deze legering is hard genoeg om zilveren sieraden van te maken.

Het tweede gehalte zilver
Het tweede gehalte zilver bestaat voor 835 delen (83,5%) uit puur zilver en voor 165 delen (16,5%) uit koper. Deze legering bevat minder zilver en meer koper. Hierdoor is het wat kleur betreft minder mooi dan het eerste gehalte. Deze zilverlegering wordt daarom ook minder toegepast voor zilveren sieraden.

Het derde gehalte zilver
Het derde gehalte zilver bestaat voor 800 delen (80%) uit puur zilver en voor 200 delen (20%) uit koper. Dit wordt alleen toegepast voor gebruiksvoorwerpen waar een hardere zilverlegering belangrijk is. Een voorbeeld hiervan zijn horlogekasten. Dit wordt gestempeld met een .800 keurmerk.

Maak een afspraak om uw zilver in te leveren!

  Afspraak maken

 

 

 

  |  

More posts