• Lorem ipsum

Synthetische diamanten, ook wel ‘labgrown diamonds’ genoemd. Wat is het precies?

3 Jul 2019
door Herman Oudshoorn

Het is een actueel item in de juweliersbranche nu: Labgrown diamonds. Dit zijn diamanten die dezelfde scheikundige eigenschappen hebben als natuurlijke diamanten. Het grote verschil is dat natuurlijke diamanten in de natuur worden gevormd en dat Labgrown diamonds – zoals de naam al zegt – in een laboratorium worden gekweekt. Ze worden in het laboratorium gekweekt door High Pressure High Temperature (HPHT) waarbij zuivere koolstof onder zeer hoge druk op een donordiamant geplaatst wordt en daardoor groeit de diamant. Een andere methode is Chemical Vapor Deposition (CVD) waarbij een diamant groeit door onder hoge druk een mengsel van koolwaterstofgassen te verdampen.

Labgrown diamonds hebben dezelfde hardheid en eigenschappen als diamant, maar omdat ze niet in de natuur gevormd zijn zijn ze niet schaars en daardoor 30% tot 40% goedkoper kunnen worden verkocht.

In de branche zijn er veel verschillende meningen over. Het voordeel van Labgrown diamonds is dat goudsmeden kunnen experimenteren met de steen zonder dat er een kostbare natuurdiamant aan verloren kan gaan. Er zijn ook geluiden uit de branche dat dit een bedreiging is voor de echte diamant. Onze mening is dat een Labgrown diamant een mooi goedkoper alternatief is dat beter is voor het milieu (omdat er geen mijnen voor gedolven hoeven te worden). De natuur diamant zal nooit verloren gaan omdat dit toch een uniek natuurproduct is met een verhaal. Een Labgrown diamant is toch door mensen gemaakt en daardoor wellicht minder romantisch.

De wetgeving is er ook al mee bezig: zo is het verkopen van Labgrown diamonds onder de noemer van een natuurdiamant, en andersom. Wat natuurlijk niet meer dan normaal is. Ook de Labgrown diamonds krijgen een keurmerk zodat je precies kan zien of dit dus de ‘goede’ synthetische diamanten zijn of dat het zirkonia is of iets anders.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »