fbpx
Oorgaatjes schieten

Oorgaatjes laten zetten bij kinderen, hoe gaat dat?

Uw kind heeft besloten dat het graag oorgaatjes wil laten zetten. Bij jonge meiden onderling wordt er veel over gepraat. Vooral over dat het zeer doet en hoe het genezingsproces daarna gaat. Omdat er zoveel over te lezen is en er veel verschillende dingen over worden gezegd, informeren we u graag over hoe het oorgaatjes zetten bij ons werkt.

Oorgaatjes schieten, zetten, prikken of steken?

Er zijn veel benamingen voor het laten zetten van oorgaatjes. Over het algemeen wordt er gepraat over oorgaatjes schieten. Hiermee wordt een zetsysteem bedoelt dat gebruik maakt van een soort pistooltje die het oorbelletje door de oorlel heen schiet. Je hoort hierbij ook een harde klik en vaak is het schieten van oorgaatjes hetgeen waar de kinderen van kunnen schrikken en waar dan over wordt gepraat. Bij Juwelier van Dam werken we met een systeem van Studex. Wij plaatsen hierbij een steriel oorknopje in het apparaat. We kunnen dit apparaatje heel precies op de oorlel plaatsen en met het apparaatje ‘drukken’ we het oorbelletje door de oorlel. Ze worden dus niet geschoten, maar erdoorheen gedrukt. De steriele oorknop heeft een puntig uiteinde waarmee we het knopje snel door de oorlel zetten. Je hoort dus geen harde knal of klik. Op verzoek kunnen wij ook met twee medewerkers tegelijk schieten, hiermee worden beide oorgaatjes tegelijk gezet en hoeft uw kind dus niet twee keer.

Doet oorgaatjes zetten pijn?

We zullen er gelijk maar eerlijk over zijn; oorgaatjes laten zetten is niet pijnloos. Pijn is natuurlijk een relatief begrip en is voor iedereen anders. Onze ervaring is dat de meeste kindjes vaak even schrikken ( en daarvan overstuur kunnen worden ) dan dat het kind er echt pijn aan heeft. Het zetten voelt als een harde scherpe ‘prik’. Daarna is het heel normaal als de oorlel nog 24 uur lang branderig aanvoelt en rood of gezwollen is.

Het genezingsproces

Na het zetten van de oorgaatjes behandelen we het oorgaatje met een desinfecterende spray. Een flesje Biotycare bedraagt in de winkel 7,95. Ook is Biotycare online te bestellen, dit bedraagt 12.95 exclusief verzendkosten. Bestellen kan via de volgende link: Biotycare. Dit is een ontsmettend middel op oliebasis. Deze zorgt ervoor dat het oorgaatje wordt ontsmet en tegelijkertijd dat de huid eromheen en het wondje zelf niet uitdroogt. Gebruikt u Sterilon of pure alcohol voor de ontsmetting, dan is dit veel te heftig voor de huid. De huid raakt erdoor geïrriteerd en dit verstoord het genezingsproces. We raden daarom altijd aan om Biotycare te gebruiken, deze is exclusief bij het laten zetten van oorgaatjes. U druppelt de Biotycare twee keer per dag op het oorgaatje. U hoeft de oorknopjes hierbij niet te draaien, de Biotycare op oliebasis zorgt ervoor dat het soepel blijft en de oorbel dus niet vastgroeit.  De oorknopjes waarmee we de oorgaatjes zetten mogen er 6 weken in blijven. Na 6 weken is het wondje in principe genezen en kunt u de oorbellen wisselen. In de weken na het zetten van het oorbelletje, kan er wat wondvocht vrijkomen. Dit is een natuurlijk proces van het lichaam om het wondje vrij te houden van stofjes en dergelijke. Dit hoeft u niet extra te ontsmetten of schoon te maken. Dit is een teken dat de wond goed geneest en alle ‘troep’ komt er vanzelf uit en wordt dan met douchen of badderen weggespoeld.

Wat moet ik doen als het oorgaatje moeilijk geneest of ontsteekt? 

Een net geschoten oorgaatje is een wondje. Als het oorgaatje geneest, geneest de huid om het oorknopje heen. Zo wordt er een soort tunneltje door de oorlel gevormd, bedekt met nieuwe huid. Zodra het oorgaatje dus compleet genezen is, zal het in principe niet meer dichtgroeien. Als het oorgaatje nog niet helemaal is genezen, betekent dat dat alle haarscheurtjes in de oorlel nog niet dicht zijn. Zolang deze niet dicht zijn is er zoals bij elk wondje kans op infectie. Als het wondje geïnfecteerd is, is het ontstoken. Dit kan zelfs gebeuren als de oorgaatjes al helemaal genezen zijn. Door wisseling met oorbellen kan er een haarscheurtje ontstaan wat dan weer kan ontsteken. Bij ontsteking raden we aan om Biotycare te blijven gebruiken. Gebruik vooral geen Sterilon, alcohol of andere heftige ontsmettingsmiddelen.

Houd het oorknopje in, als u het oorbelletje eruit haalt kan het gaatje (gedeeltelijk) dichtgroeien. Als er erg veel pusvorming is, kunt u het oorgaatje tweemaal daags schoonmaken. Wij adviseren drie manieren die u kunt proberen bij een ontstoken oorgaatje.

  1. Schoonmaken met antibacteriële zeep
    Maak tussen uw vingers een ‘sopje’ van water en antibacteriële zeep (wij adviseren Unicura), wrijf de oorlel en het oorknopje ermee in en spoel het daarna goed af.
  2. Schoonmaken met zout water
    Een alternatief is om het wondje te spoelen met zout water. Kook een beetje water, doe er een eetlepel zout doorheen. Roer totdat het opgelost is en laat het water dan goed afkoelen. Hiermee kun je de wond dan schoonmaken.
  3. Verzorgen met Biotycare of Betadine tinctuur
    Na het schoonmaken van de oorlel en het oorgaatje, verzorg je het wondje met Biotycare. Mocht u het gevoel hebben dat de Biotycare niet goed werkt, dan kunt u ook Betadine tinctuur gebruiken. Dit is jodium en geeft wel een gele gloed op de oorlel, maar kan goed werken als Biotycare niet goed genoeg werkt.

Oorgaatjes laten zetten bij Juwelier van Dam

Oorgaatjes zetten bij ons doen we al vanaf 19,95. U betaalt de oorknopjes: het zetten zelf en de Biotycare krijgt u er dan gratis bij. Wij zetten oorgaatjes bij kinderen vanaf één jaar. Wij zetten eerst stipjes op de oorlel met een speciale stift zodat we precies weten waar het gaatje geprikt wordt. Zodra wij merken dat het kind bij het aanstippen niet rustig kan blijven zitten, kiezen we er soms voor om de gaatjes nu niet te zetten, maar wanneer het kind dan wat ouder is. Op verzoek kunnen wij de gaatjes ook tegelijk zetten. Dan doen twee medewerkers de gaatjes in elk oor tegelijk, zodat het kind er in één keer van af is.

U krijgt van ons een kortingskaartje mee. Als de 6 weken voorbij zijn en u mag de oorbellen wisselen, kunt u met het kaartje bij ons terecht voor 10% korting op kinderoorbellen! Let op: op zaterdag schieten wij geen oorgaatjes.