Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Afspraak maken met een Specialist


Verlovingsring kopen

Een verlovingsring, ook wel een aanzoeksring genoemd, koopt u niet zomaar.  Het is het resultaat van weken lang nadenken, om vervolgens met de grootste glimlach en misschien wat zenuwen de knoop door te hakken. De verlovingsring is een symbool voor alles wat u met uw partner gedeeld en beleefd heeft en voor wat nog komen gaat in de toekomst. Het is de ultieme blijk van liefde voor uw partner, de start van een eeuwige verbintenis. Daarom is het kiezen van de juiste verlovingsring essentieel, maar het uitkiezen van zo'n belangrijk sieraad is niet gemakkelijk. Welk materiaal kiest u? Wat voor versieringen wilt u? Iets opvallends of iets discreets? De vragen vliegen u waarschijnlijk om de oren. Om u te assisteren tijdens het kiezen van de mooiste verlovingsring voor uw partner hebben wij dit overzichtelijke artikel samengesteld!

  Afspraak maken

 

Soorten verlovingsringen

Het vinden van de juiste verlovingsring voor uw geliefde is een uitdagende zoektocht. Het kan soms een bodemloze put zijn waarbij u niet meer weet waar u het zoeken moet. U zult een weg moeten vinden door alle verschillende soorten patronen, edelstenen en slijpvormen waar maar geen einde aan lijkt te komen. U kunt natuurlijk ook regelrecht op uw gevoel afgaan en een verlovingsring kopen waarvan u denkt dat het bij uw geliefde past. Dit is ook aan te raden, maar het is wel slim om eerst wat verschillende modellen te onderzoeken. Daarom hebben wij een lijstje gemaakt van al onze populaire modellen.

 • Klauwzetting

 • Trellis

 • Katzetting

 • Halve kast

 • 3-stenige zetting

 • Halo- of kranszetting

 • Peg head zetting

 

Klauwzetting aanzoeksring

De klauwzetting is een interessant en elegant type aanzoeksring. Bij de klauwzetting wordt de diamant, afhankelijk van de slijpvorm van de steen, door 4 of 6 zetpootjes vastgeklemd. Bij een klauwzetting wordt de diamant als het ware opgetild waardoor het de glans van de edelsteen accentueert. De hoge positie van de diamant zorgt voor maximale lichtinval waardoor het prachtig glinstert.

 

Trellis aanzoeksring

Een aanzoeksring met een trellis-zetting heeft een uniek ontwerp en vereist vakmanschap. De zetpootjes van deze aanzoeksring hebben diverse verbuigingen en rondingen, wat zorgt voor een elegant ontwerp. Deze pootjes verankeren de diamant laag in de ring, in een vorm van een mand.

 

Kastzetting verlovingsring

Bij een verlovingsring met een kastzetting wordt de diamant stevig omringd door een dunne rand van edelmetaal. Dit zorgt voor een robuuste afscheiding en legt de nadruk op de edelsteen. Niet alleen zorgt een kastzetting ervoor dat de diamant stevig op zijn plaats wordt gehouden, maar het benadrukt ook de afscheiding tussen het edelmetaal en de edelsteen. De glans van de diamant zal niemand voorbij gaan!

 

Halve kast verlovingsring

De verlovingsring met een halve kast is vrijwel hetzelfde als de ring met een kastzetting, op één ding na. De edelsteen is niet volledig omringd met een dunne rand van edelmetaal, maar slechts aan de oost- en westkant. De noord- en zuidkant van de edelsteen is open gelaten met als doel om meer lichtinval mogelijk te maken. Daardoor glanst de halve kast vaak meer in vergelijking met de verlovingsring met kastzetting.

 

3-stenige zetting verlovingsring

Is één diamant niet genoeg? Dan kunt u altijd voor de 3-stenige verlovingsring kiezen! In de populaire 3-stenige zetting wordt de grote edelsteen in het midden aan beide kanten vergezeld door 2 edelstenen van hetzelfde formaat of kleiner. De drie edelstenen hebben een symbolische betekenis en staan voor het verleden, heden en de toekomst van het koppel.

 

Halo- of kranszetting verlovingsring

Bij een verlovingsring met halo- of kranszetting is heel wat gaande. De edelsteen is het primaire punt van aandacht op de verlovingsring dat wordt omringd door diverse kleinere diamantjes die gezamenlijk nog een ring vormen. Deze elegante opmaak van diamantjes leggen de nadruk op de grote edelsteen en zorgen voor extra lichtinval, glans en elegantie. Door deze redenen is dit ook één van de meest populaire aanzoeksringen.

 

Peg head zetting verlovingsring

Een verlovingsring kan een geïntegreerde chaton of een peg head kast hebben. Een geïntegreerde chaton is gevormd uit één stuk metaal, waarbij de edelsteen wat lager dan normaal gepositioneerd is. Een peg head is een afzonderlijke chaton die door middel van een pin in de band van de ring wordt bevestigd. De edelsteen zit dan een beetje hoger. De meeste peg head zettingen hebben vier of zes zetpootjes.

 

Kompas chatonzetting verlovingsring

De kompas chatonzetting is een schitterende verlovingsring. Hiermee geeft u aan dat uw partner u altijd in de goede richting leidt. De ring met een kompas chatonzetting bestaat uit een edelsteen in het midden, die op zijn plaats wordt gehouden door 4 stevige zetpootjes van edelmetaal. Deze zetpootjes bevinden zich precies ten noorden, zuiden, westen en oosten van de edelsteen.

 

Accentstenen verlovingsring

Accentstenen creëren een unieke uitstraling. Deze kleine diamantjes of andere edelstenen worden verwerkt in de band van de verlovingsring en maken het mogelijk om de ring nog meer te personaliseren. Net als bij de centrale edelsteen, kunt u natuurlijk kiezen uit verschillende variaties. Ook de accentstenen kunnen een beetje verwarrend zijn, dus om u te helpen hebben we de verschillende mogelijkheden op een rijtje gezet.

 • Rail- of kanaalzetting
 • Bar zetting
 • Gedeelde klauwzetting
 • Pavé zetting
 • Frans pavé zetting
 • Geschulpt pavé zetting

 

Rail- of kanaalzetting

De rail- of kanaalzetting is direct één van de meest populaire zettingen. Hierbij worden de edelstenen als het ware tussen twee wanden van edelmetaal gepositioneerd. Deze wanden representeren een rails en zorgen voor een schitterende uitstraling.

 

Bar zetting

De barzetting is ook een populaire keuze en een variant op de railzetting, waarbij de edelstenen tussen twee parallelle wanden gepositioneerd zijn. De edelstenen liggen lager dan gebruikelijk waardoor alleen de bovenkant van de edelsteentjes zichtbaar zijn. Het oppervlak van de ring lijkt glad te zijn, omdat er geen zetpootjes nodig zijn. Hierdoor kan u het personaliseren met diverse patronen naar keuze.

 

Gedeelde klauwzetting

Bij deze zetting delen de naast elkaar gepositioneerde edelsteentjes de zetpoten. Op deze manier wordt de lichtinval gemaximaliseerd, waardoor er een glanzend effect ontstaat. Deze zetting schittert van de vinger van uw partner af!

 

Pavé zetting

De pavé zetting is erg uniek. De edelstenen liggen dicht bij elkaar, voor een dramatische uitstraling en een goed glanzend effect. De edelstenen worden op hun plaats gehouden door kleine kraaltjes van edelmetaal.

 

Frans pavé zetting

’La langue de l'amour’. Frankrijk kennen we allemaal als het land van de liefde en natuurlijk bestaat er een patroon die eer aan dit land biedt. Frans pavé is uniek, elegant en prachtig. De accentstenen zijn gevat in een V-vormige uitsparing in de ring en creëren een one-of-a-kind uitstraling.

 

Geschulpt pavé zetting

Dit is een variant op Frans pavé, maar de diamanten in geschulpt pavé zijn in een U-vormige uitsparing gepositioneerd, wat een geschulpt uiterlijk biedt. Dit zorgt voor een rondere, elegante uitstraling. Frans pavé heeft V-vormige uitsparingen die de nadruk leggen op acute vormen. Geschulpt pavé heeft een rustiger ontwerp met dank aan de U-vormen. Naast deze verschillende zettingen van de edelsteen en accentstenen zijn er natuurlijk ook oneindig veel variaties beschikbaar voor de band van de ring. De band is een essentieel onderdeel van het ontwerp omdat het direct invloed heeft op de uitstraling en het draagcomfort van de ring. Een edelmetalen afwerking zorgt voor meer detail aan de ring, of kan dienen als versiering. Hierdoor wordt de ring klassieker, of juist erg modern. Net wat u mooi vindt!

 

Hoe kiest u de perfecte verlovingsring?

Hopelijk bent u nu meer te weten gekomen over de verschillende aanzoeksringen. Maar we zijn er nog niet, want we gooien u natuurlijk niet zomaar in het diepe. Door alle verschillende vormen, materialen, patronen en versieringen die net benoemd zijn is het wellicht nog lastiger geworden om te kiezen! Daarom noemen wij hier een paar tips waar u gebruik van kunt maken om de perfecte verlovingsring voor uw partner te kiezen.

 

Wat is uw budget?

Leg voor het aankoopproces goed vast wat u uit wil geven en hoeveel u er eventueel van af kunt wijken indien u echt een schitterende ring tegenkomt voor een iets hogere prijs dan het budget.  Door dit bedrag in uw achterhoofd te houden, weet u direct wat u wel en niet kunt kopen en maakt u het voor uzelf alleen maar makkelijker!

 

Kleur & Edelmetaal

Nadat u een budget hebt vastgesteld wordt ook direct duidelijk naar welk edelmetaal u wel of niet kunt kijken. Wij raden u aan om alles wat binnen het budget valt even te bekijken, zodat u een goede indruk kunt opdoen van alles wat er te verkrijgen is. In Nederland wordt bijvoorbeeld 14-karaats goud het meeste verkocht. De ringen van 18-karaats goud of platina worden voor bedragen rond de €1500,- verkocht. Over het algemeen zijn ringen van platina iets slijtvaster dan witgoud en ze hebben een blijvende witte kleur. Bekijk vooral alle kleuren en edelmetalen zodat u een goede keuze kunt maken. Overweeg natuurlijk ook de smaak van uw partner!

 

De stijl

De stijl van de ring… Ook niet geheel onbelangrijk natuurlijk. Zoals we net al hebben uitgelegd zijn er talloze variaties beschikbaar. Dit gigantische aanbod maakt de juiste keuze maken misschien alleen nog maar moeilijker. Wel kunt u alvast bedenken of u iets klassieks of moderns wil. Klassieke ringen zijn erg herkenbaar aan het hoge centrale punt waarop de diamant zich begeeft. De edelsteen is hier gepositioneerd met een reden. De lichtinval wordt door deze positie gemaximaliseerd, waardoor de diamant elegant schijnt. Over het algemeen hebben moderne ringen een wat strakkere vorm. Ze zijn te herkennen aan de banden die vaak wat vierkanter zijn dan de traditionele, ronde vorm. Bij de moderne aanzoeksring wordt ook vaak geëxperimenteerd met verschillende edelmetalen en vormen.

 

De edelsteen

De kers op de taart mag niet vergeten worden. Dit is natuurlijk het aandachtspunt van de ring waar iedereen direct naar zal kijken: De edelsteen. Ook hierin zijn verschillende keuzes. Diamant is de hoofdkeuze als het gaat om een aanzoeksring, maar diamanten komen in verschillende vormen en maten voor. Zo is er de traditionele cirkel, maar ook vormen zoals een ovaal, vierkant of zelfs een hartje. En dit vormt nog maar de top van de ijsberg als we het hebben over de verschillende slijpvormen die er bestaan voor de diamanten verlovingsring. Uiteindelijk blijft het toch een kwestie van smaak, dus neem goed de tijd en volg vooral uw gevoel.

 

Verlovingsring kopen

Het kopen van een verlovingsring kan een lange procedure zijn. Wij hopen dat we u iets mee hebben kunnen geven om de zoektocht enigszins makkelijker te maken. Een aanzoek komt uit uw hart, dus laat uw gevoelens het woord doen. Dan kan het alleen maar goed gaan. Succes met het kopen van die speciale verlovingsring voor uw geliefde!

 

 

  Afspraak maken